Γυναικεία Τριχόπτωση


641052Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα υγιή και πλούσια μαλλιά στην εικόνα μιας γυναίκας, είναι δείγμα νεότητας, υγείας και ομορφιάς. Η Γυναικεία Τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται είτε σε Ορμονικά αιτία, διάφορες Παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, Ψυχολογικά αίτια, στον Τρόπο ζωής, κα. Ακόμα όμως και μέσα στην καθημερινότητα οι γυναίκες ταλαιπωρούν πολύ τα μαλλιά τους με το stilling, τα συχνά λουσίματα, την υπερβολική έκθεση σε θερμότητα και προϊόντα όπου βλάπτουν την τρίχα, ακόμα και σε επεμβατικές μεθόδους όπως οι αλλαγές στο χρώμα και στον κυματισμό της τρίχας. Συνήθως στις γυναίκες παρατηρείται αρχικά μια λέπτυνση της τρίχας και μείωση του όγκου των μαλλιών, ενώ σε δεύτερο στάδιο μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει και σε μια αραίωση ελαφριάς μορφής. Σπάνια εμφανίζονται περιπτώσεις όπου υπάρχει εκτεταμένη αραίωση και συνήθως εκεί διατρέχουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα όπου όταν επέρχεται η θεραπεία τους η κατάσταση του τριχωτού επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα παράλληλα με μια θεραπεία συντήρησης των μαλλιών που τις περισσότερες φορές  προτείνεται .

Επειδή οι γυναίκες εμφανίζουν με αρκετά διαφορετικό τρόπο τριχόπτωση από τους άντρες και τα αίτια στις περισσότερες περιπτώσεις διαφέρουν ακολουθούνται διαφορετικές Θεραπείες για την καταπολέμηση της. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι γυναίκες που αποφασίζουν να βελτιώσουν την εικόνα των μαλλιών τους το καταφέρνουν και μάλιστα είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου μετά από μια Εξειδικευμένη Θεραπεία γυναίκες απέκτησαν καλύτερη όψη στο τριχωτό της κεφαλής απ’ ότι πριν αποκτήσουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι όσο νωρίτερα δράσουν τα άτομα που παρατηρούν τριχόπτωση τόσο γρηγορότερα και πιο θεαματικά θα είναι τα αποτελέσματα. Είτε λοιπόν μια γυναίκα θέλει να κάνει Ενδυνάμωση μαλλιών και να αυξήσει τον Όγκο τους, είτε θέλει να καταπολεμήσει μιας μικρής μορφής Αραίωση πλέον δίνονται εξειδικευμένες λύσεις από μία έμπειρη ομάδα ιατρών και ιατρικού προσωπικού οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε γυναίκας έτσι ώστε να αποκτήσει και πάλι την εικόνα που επιθυμεί για τον εαυτό της.

Η Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΓΑΑ) είναι το πιο συχνό αίτιο τριχόπτωσης και στις γυναίκες. Οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην εικόνα των μαλλιών τους και παρατηρούν καθημερινά τις αλλαγές στα μαλλιά τους. Οι γυναίκες έχουν σταδιακή αραίωση στα μαλλιά τους. Το θετικό είναι ότι η αργή έναρξη της ΓΑΑ επιτρέπει στις γυναίκες να μεταβάλλουν το χτένισμά τους κατάλληλα, μέχρις ενός σημείου φυσικά, προκειμένου να κρύψουν ή να καλύψουν την αραίωσή τους .Η φράντζα, η αλογοουρά ή ο κότσος μπορούν να κρύψουν την αραίωση, με τα extensions να αποτελούν μία ακόμη επιλογή που οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Ανεξάρτητα από το αν μπορούν να την αποκρύψουν, η τριχόπτωση είναι μια επίπονη ψυχολογική δοκιμασία για τις γυναίκες. Περίπου το 10% των γυναικών πριν την εμμηνόπαυση θα εμφανίσουν τριχόπτωση. Οι προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά τα 30 ή τα 40 έτη συχνά εμφανίζουν αραίωση που είναι σοβαρότερη στο πρόσθιο τμήμα του κεφαλιού. Με τον καιρό, εξελίσσεται μέχρι την κορυφή, χωρίς να επηρεάζει συνήθως τα πλάγια και οπίσθιο τμήμα. Τα καλά νέα είναι ότι όταν αναγνωριστεί η αραίωση παραμένει συνήθως σταθερή με τον καιρό και δεν παρουσιάζει πρόοδο, τουλάχιστον μέχρι την εμμηνόπαυση. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν διάχυτη αραίωση σε όλο το τριχωτό που δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό είναι περισσότερο συνηθισμένο σε μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες γυναίκες.

Αίτια  Γυναικείας Τριχόπτωσης:

1.Ορμονικές διαταραχές (μεταβολές στα επίπεδο των ορμονών)

 2.Εγκυμοσύνη, με ενδείξεις κατά την επιλόχεια περίοδο

3. Εμμηνόπαυση

4. Παθήσεις του τριχωτού

 5.Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

 6.Κληρονομική προδιάθεση

 7.Υψηλού βαθμού εμπύρετες καταστάσεις

8.Έντονη συναισθηματική φόρτιση ή στρες-ψυχολογικό, σωματικό, μετεγχειρητικό

9.Αυστηρές δίαιτες, κακής ποιότητας διατροφή (διατροφική ανεπάρκεια πρωτεΐνης, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, κυρίως σιδήρου)

10.Αναιμία

11.Υπερβολική λήψη βιταμίνης Α

12.Δυσλειτουργίες θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός)

13.Διάφορες παθήσεις, όπως διαβήτης, δερματολογικές ασθένειες (πχ δερματίτιδα, έκζεμα) κλπ

14.Χρόνιες ασθένειες

15.Χημειοθεραπεία, θεραπεία με ακτινοβολίες

16.Φαρμακευτικές αγωγές-αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη, κατά της χοληστερίνης, για ρύθμιση πίεσης, διουρητικά, αντιθρομβωτικά κα

17.Τραυματισμοί

18.Αυτοάνοσα νοσήματα

19. Εξωγενής παράγοντες, όπως έλλειψη περιποίησης, ρύπανση της ατμόσφαιρας κτλ.